Първо сериозно QSO

Днес е много важен ден за мен. Направих първото си сериозно QSO (радиовръзка) като радиолюбител. Имам лиценз от 2003-та година, но досега не съм имал апаратура и възможности и никога не съм правил нещо сериозно. Както писах преди няколко дни, днес беше планиран ден за опъване на жичен дипол за 20 метровия банд (традиционния DX банд за далечни връзки). Опънахме антената с един приятел уж я настроихме, но през цялото време имаше нещо съмнително с КСВ-то. Стойноста му беше около и над 2 и на 20 метровия банд, и на 10 метровия и не можеше да слезе по-надолу. Нямаше логика и на двата банда да е еднакво! Преработения ТЕС, който използвам за захранване се изключваше при мощност над 5 вата на ЧМ. Реших, че ще я донагласям утре със сериозно захранване и ще взема от един приятел радио, с което да видя точно къде е резонанса на антената.

Пуснах да послушам какво се чува и съвсем очаквано – доста по-добре от преди със жицата. Врътнах по банда – станции колкото искаш на телеграфия, понеже днес е най-големия световен КВ контест на телеграфия. Имаше само няколко станции на телефония и се замислих – то че се изключва захранването, изключва се, ама на SSB предавателя не работи постоянно както на ЧМ. Пробвах с 40 вата – ок работи. Ослушах се по банд-а чувам един германец силно – DL2AZ вика CQ. Помислих – сигурно няма да ме чуе ама ще му подвикна и направо се шашнах като чух “LZ station repeat?” Шашнат като за първо QSO едвам приключих връзката, но все пак я направих! Човека ми даде оценка 56 :) После се опитах да викам и един белгиец, той ме чуваше, но захранването ме предаде и трансивъра започна да се изключва като викна малко по-силно. Проблемите се оказаха в захранването – КСВ-то с хубаво захранване е 1,5 – като за без антенен тунер е добре… Утре ще подрежа още малко дипола и всичко е 6!

Та така. Днес направих първата си сериозна радиовръзка – DL2AZ на 20м в 14:15 UTC. Супер! Утре продължавам… :)

Публикувано в Ham Radio. Постоянна връзка.

2 коментара по Първо сериозно QSO

  1. ясен каза:

    Хехе… тва цялото нещо ми звучеше на китайски, разбрах само “помощните” думи – “връзка”, “днес”, “антена”, доволен”, “щастлив” :) ама нищо де, явно е нещо от което си доволен – та… честито :) )

  2. nikolay каза:

    Вярно наистина, въпреки, че е написано максимално елементарно не всеки би разбрал, ама много сложно щеше да бъде да обяснявам всичко. Нали аз си го разбирам и се кефя. :)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>