Карпати 2013 (край)

За последния ден от пътуването бяхме предвидили едно от интересните места, които са ми в списъка отдавна – проломът Железни врата на р. Дунав, най-живописната част на Дунав, разделящ Южните Карпати от Стара Планина.

Тук е началото на проломът, където е и най-голямото разливане на реката. Основния ни проблем за деня с яденето беше решен на сръбския ресторант, от където е правена снимката. Трябваше да се върнем на Балканите за да се наядем като хората. :)

Средновековната крепост в Голубац, преди най-тясната част:

Това може би е най-тясната част на река Дунав изобщо:

Железни врата наистина е изключително красиво място – реката се вие между възвишенията на Карпатите и Стара Планина.

На една немалка част по пътя от сръбска страна е тунел след тунел. Цялата дължина е около 120 км само в Сърбия.

Това е Железни врата 1 – най-големия ВЕЦ на Дунав и един от най-големите в Европа, общ капацитет около 2100 мегавата (повече от АЕЦ Козлодуй в момента), половината се добиват от Румъния, половината от Сърбия. По стената на язовира може да се мине в Румъния – вижда се КПП-то на снимката, а от другата страна също има път. По тоя начин може да се направи пълна обиколка около пролома за два дни.

Преди построяването на ВЕЦ-а минаването с кораб по Железни врата е било много по-опасно и се е изисквало доста опит във воденето на корабите. Сега нивото на водата е вдигнато с около 35 м и е по-лесно.

Влязохме в България през ГКПП Брегово, където нямаше никакъв трафик. Обратно в България:

[B>И така пътуването завърши след почти 4000 км. Може би не е толкова интересно, колкото източните дестинации, но все пак видяхме много нови и непознати места (дори и толкова близкия пролом Железни врата).[/B>

КРАЙ

Публикувано в Пътувания. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>