Телевизията и други неща

Телевизия по принцип не гледам особено много. Събира ми се не повече от час на ден и то сутрин и вечер предимно – спорт, ралита и дискавърита основно. И новини отвреме навреме. Ето сега съм седнал на компютъра и съм пуснал новините на БТВ и ги слушам с едното ухо. Чувам, че днес в Търново били някакви температурни рекорди – 22 градуса или нещо такова. Миналата седмица карах ски на -20 :) Интересното, обаче че в репортажа веднага вметнаха колко са опасни жегите за хронично болните за сърдечни заболявания и т.н. глупости. Не мога да разбера работата на новинарите и докторите в какво се състои вече!? Каква е тая дивотия на всяко нещо да му се търси опасното и лошото. Ако няма такова – както е в случая, винаги може да си го измислиш във вид на интервю с доктор, който предупреждава… Всъщност какво предупреждава!? Да се пазя от природата ли!? Преди две седмици предупреждаваха, че студовете са много опасни за същото нещо.

Сет Годин казва, че постъпките на човек се мотивират от трите основни емоции: страх, надежда и любов. Айде познайте коя емоция използват съвременните доктори за да “продават”? Признавам, че от малък се страхувам от болести и явно не без помощтта на доктори и медии… Не че телевизията би могла да ме стресне вече. Затова и сега слушайки такива “новини” ми става едно криво… Не, че им вярвам, но на кой помагат.

А точно преди минути по бтв някакъв смешник от рекламна агенция цитираше цифри, че половината от парите за реклама отиват в телевизиите, а бтв я били гледали 50% от хората. Честно казано и 1 лев няма да дам за реклама по телевизията, но това е тема за съвсем друг разговор. Ако погледаме малко телевизия и реклама може да видим какво се получава… Основната емоция която маркетьорите използват за да продават е страха: 50% от рекламите са за лекарства! Как има хора, които за да си продават скапания продукт използват страха на хората… Как тия хора спят спокойно?… С какво те допринасят за света? Все повече и повече ми се оформя мнението през последните години, че съвременната медицина и фармация се превръщат в мръсен и долен бизнес, много много далеч от хуманната си обвивка. Дано се окажа някак си неправ. Накъде отива света изобщо… Не знам, дано да е на добре… Погледайте новини и ще видите: терористи, болести, страх. Колкото повече закони има, толкова повече беззаконие има. Колкото повече лекарства има, толкова повече болести има. Колкото повече порядки има, цари толкова по-голям безпорядък. Колкото повече се стремим към сигурност, толкова по-малко имаме.

Нека завърша положително с едно стихотворетие на Дамян Дамянов, което днес пак прочетох в един блог. То характеризира по най-добрия начин философията, която е заглавието на блога ми… Между другото днес започнах да чета “Малкия принц” – книжка за деца…

Когато си на дъното на пъкъла,
когато си най-тъжен, най-злочест,
от парещите въглени на мъката
си направи сам стълба и излез

Когато от безпътица премазан си
и си зазидан в четири стени,
от всички свои пътища прерязани
нов път си направи и пак тръгни.

Светът когато мръкне пред очите ти
и притъмнява в тези две очи
сам слънце си създай и от лъчите му
с последния до него се качи.

Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!

Публикувано в Мисли, Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>