Magic Band

Ще се чудите какво означава това – така американците казват на 6 метровия радиолюбителски банд (50 MHz). Преди два дена и аз разбрах защо. :) Имам сравнително добра триелементна насочена антена за този банд подготвена и закачена на гръмоотвода на блока и насочена към Западна Европа, но понеже зимата уж няма условия да се работи на 6 метра антената просто си стои и не я бях ползвал. Изобщо не съм и се надявал, че ще работя на този банд зимата и си карам само на КВ.

Във вторник към шест и половина вечерта след като цял следобед бях работил на къси вълни (20 м) вече бях спрял радиото и четях нещо в Интернет. Тогава получавам по icq-то съобщение от един приятел, който има доста по-голям опит и следи DX клъстера много по-внимателно от мен: “На 6 метра има кондишън!”. Вързах аз антената и почнах да въртя по банда и да гледам какво пишат в клъстера. Взеха да се усещат, че се отваря и се появиха няколко станции. Почнах да чувам едвам едвам със много силен фадинг (усилване и затихване). По едно време чувам много силно “CQ CQ CQ DJ6JJ calling CQ on 6 meters and standing by“. Веднага му се обадих, имаше много силен фадинг – ту го чувах много силно, ту изобщо не го чувах. Това е следствие на прохождението от Е-спорадик. Пак се бях разтреперал до ниво да изтърва микрофона и германеца се усети, че нещо не съм много опитен и взе да ми вика “Спокойно, повтори ми пак бавно инициала и локатора, има много силен QSB (фадинг).” И така няколко пъти си повторих бавно данните, човека ги прие, аз го накарах да ми повтори локатора си и направих първата си връзка на 6 метра навръх Коледа. И пак с германска станция! Както се казва Christmas 6m Opening. Е затова му казват Magic Band! :)

Иначе същия вторник направих и няколко интересни връзки на 20 метра. Още една YI станция на PSK31 (вече станаха 3 YI, с YI9MI работих и на SSB), направо ми става смешно. Другото интересно беше, че работих и с VQ9JC – остров Чагос на RTTY. Това де факто ми беше и първия pileup на RTTY със шифт и го направих сравнително лесно.

Публикувано в Ham Radio. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>