Лондонски записки – част 2

Да отметна мото/вело темата първо. В Лондон се карат мотори всякакви – от разни малки раздрънкани скутери до големи БМВ-та. Изобщо карането е популярно, понеже места за паркиране има навсякъде, за разлика от колите, а и доколкото Калин (darkrose) ми разказа, данъците им са много по-ниски от колите.

Тия ръкавички, които в България ги няма никъде налични, там са най-продавания аксесоар за мотоциклет. Има ги на 15-20% от моторите, понеже там се кара по всякакво време – едно, че вали често и не им прави впечатление, второ асфалтът им държи много и не е притеснително, че става хлъзгаво. Английският моторист би бил неприятно изненадан от Цариградско шосе по време на дъжд. :) Мото магазините им са пълни също със всякакви “роклички” против вятър и дъжд за скутер и т.н.

Между друго мото магазините им са чувствително по-скъпи от европейските.

Ето един паркинг където има огромно място за мотори, изобщо в такъв град пътуването с мотор си е абсолютна необходимост, ако не искаш да се буташ в метрото (за това по-късно). Минаване между колите и нареждане отпред си е практика. На много места също моторите са закачени с дебели вериги, изглежда кражбите са често явление.

Поради подобна причина карането на велосипед е също много разпространено – всъщност има много повече велосипедисти от мотористи. Имат много велоалеи, а и много от колоездачите са вътре в трафика с колите – по центъра пътищата са обозначени за тях. Кара се здраво заради трифика, но и инцидентите не са рядкост доколкото разбрах.

Това е една от многобройните стоянки за наемане на велосипед – цената е символична в сравнение с всичко останало – 2.5 паунда на ден, като има много стоянки на които може да се закачи колелото и после пак да го вземеш, или просто да си откачиш друго, или да си вземеш от друга “спирка”. Измислено е много добре:

За разлика от нас, където карането в парковете е практика, там е забранено:

Ето една снимка от втория етаж на техните автобуси, вижда се маркировката, която дава предимство на колелетата да се наредят най-отпред. Кога ли ще видим такива и в София, тук веднъж един си спря колата до мен, отвори прозореца и извика “Ей, къде си тръгнал с това колело бе!?”

Публикувано в Пътувания. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>