Йозеф Куделка

* Публикувам тук копие от постовете си от една тема от Офроуд форума.
 

											Днес ще си говорим за Йозеф Куделка - още един от сериозната група на Магнум. Куделка е роден през 1938 в Чехословакия, дипломира се като инженер и започва да работи като авиационен инженер, занимавайки се сериозно с фотография. През 1967 решава да се занимава само с фотография и приключва с обичайната си работа. През следващата 1968 година документира живота на циганите в Румъния, прибирайки се в Прага само два дни преди войските на Варшавския договор да нахлуят в града. Голяма част от снимките, които прави и досега стават символи от този исторически момент. Всъщност историята на тези снимки е много интересна. Негативите са изнесени нелегално от Чехословакия и попадат (случайно или не) в Магнум, които ги публикуват в Съндей Тайм с псевдоним P.P. (Пражки фотограф). Заради огромната реакция, която предизвикват неговите снимки, същата година се присъжда наградата “Робърт Капа” на “анонимен чешки фотограф”. Магнум се застъпват за него и той получава виза за Англия, а по-късно и политическо убежище там. През 1971 г. е приет в кооператива на Магнум. В Чехия се завръща едва през 1990.

																																																																													</p><br /><p>

Куделка в момента продължава да снима, като работата му постоянно се променя с времето. Повече може да се прочете в едно интересно интервю в Lens. От висотата на 75-те си години, от които 47 във фотографията той казва:

Нищо не е постоянно – това научих от циганите. Бресон казваше, че проблемът ми е че не мисля за бъдещето, и точно това научих от циганите. Да не се тревожа много за бъдещето. И научих, че за да живея не ми трябва толкова много. И затова никога не се терзаех за парите, знаех от преди, че ако ми трябват ги намирах, без да губя време. Времето е единственото нещо, което имаш в живота, и като остаряваш го усещаш малко повече. Но аз чувствам това цял живот.

Публикувано в фотография. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>