Турция и Армения (част 8)

На тръгване от Карс държах да се отбия в историческия музей. Исках да направя едно собствено изследване до колко са си “регулирали” историята. Не се изненадах. В тоя край не е имало арменци, не е имало руснаци.


Карс е известен тази църква. Построена преди повече от 1000 години, историята ? е интересна, като е била ту църква, ту джамия, ту православна руска катедрала, а сега отново е джамия. Горката сграда – носеше белезите от противоречивата история на региона последните хиляда години.

И джамията в близост:

И макар Армения да е много близо, ще ни трябват още 2 дни докато стигнем до там, обикаляйки през Грузия. Турция има изключително обтегнати отношения с Армения, и разбира се никакви работещи гранични КПП. Отново бяхме близо до Кавказ, и отново трябваше да караме дни за да стигнем на 20-30 км от текущата ни позиция. Още при планирането бях решил да караме около езерото Чилдир (или Чълдър). Езерото се намира на 1900 мнв и трябваше да се качим към него по един обиколен път. Пътя, както на много места в Турция, се правеше и трябваше да се движим доста километри по една сипица, която е твърде неприятна за нашите гуми. И все пак езерото се оказа истинска находка:

Навсякъде кипеше усилена дейност по събиране на сеното. Езерото се намира на 1900 м, а околните “баири” са сигурно над 3000м. Не ми се мисли колко сурови са условията тук зимно време.

След два дни от другата страна – в Армения, видяхме съвсем същите “машини” за събиране на тревата. Тия хора стотици години някак си са живели заедно, правили са едно и също. Политиката натворена от разни “управници” е направила така, че не само да живеят отделени от границата, а им е раздрала душите толкова надълбоко, че не знам още колко стотин години трябва да минат за да им зарастат раните.

Наистина това езеро се оказа много впечатляващо. Хареса ми много повече от северния бряг на езерото Ван.

Във всяко по-голямо село като горното има казарма с всичките си атрибути – ограждения, вишки, картечници.

От гр. Чилдир тръгва път, който води до Грузия. Преди години е имало КПП, но вече е затворено. Иначе в този град за пръв път се почувствах странно, като на една бензиностанция ми обясниха с лош тон (на много развален английски) да не говоря на турски. На английски може, но ако говоря на турски ще си направя проблем. А моят турски така или иначе се състои едва от 2-3 думи! Изглежда наистина в тези райони турската държава се олицетворяваше от тежко въоръжените с насочени навън дула казарми. Тук нямаше големите турски байраци, статуите и словата на Мустафа Кемал. Освен в казармите…

Иначе всичко там е планини, планини:

Оттук трябваше да се качим на висок проход и после да се спуснем в една долина, където е Пософ – ГКПП-то с Грузия.

Беше пълно с тези много стари ирански Макове, които превозваха асфалт за Грузия. Тук сме на 2550 м, а пътят надолу е завой след завоя. Имаше и обърнат ТИР – изглежда се случваше често.


На турската граница висяхме съвсем очаквано 2-3 часа, заради обичайните им компютърни проблеми. Хубавото при турските граници е че може да има проблеми с компютрите, но поне не ти правят други проблеми. :) А на грузинската граница съвсем в реда на нещата ни посрещнаха с думите, че сме “европейски братя” и нямаше нужда да ни гледат номерата на рамите – минахме директно. Харесвам грузинските граници! А митничарят ни обясни, че младите грузинци вече не знаят руски, а само английски. Което разбира се не беше вярно – много рядко може да намериш някой в Грузия да говори поне поносим английски. Жалко че от бързане да забравят руския, не могат да си наваксат толкова бързо с американския.

Тук сме вече в Грузия. Заради напредването на деня спряхме в първия по-голям град с трудно произносимото име Акхалцикхе и естествено се нахранихме със свински шашлици и бира. :)

Към следващата част >

Публикувано в Пътувания с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Един коментар по Турция и Армения (част 8)

  1. Pingback: Турция и Армения (част 7) | Продължавай напред!…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>